Tijd voor de bieb

Door Linda Engels-Strijbosch op 5 juli 2023

In reactie op het plan van het college voor de toekomstbestendige bibliotheek zijn de nodige bezwaren gekomen. Vooral tegen de pilot om van de bibliotheek in Aarle-Rixtel in 2024 een mini-servicepunt te maken zonder boeken zijn veel mensen opgestaan. Er is zelfs een petitie gestart door betrokken ouders en een kinderpetitie op school, die zijn vorige week aangeboden. Naar aanleiding van de bezwaren zijn de directrices van de Aarle-Rixtelse scholen in gesprek met het college. Wij hebben met de politieke partijen gepraat over het onderwerp in een commissie en er zijn twijfels, onduidelijkheden en nog veel onbeantwoorde vragen. De PvdA Laarbeek gaat het college en de gemeenteraad verzoeken om bij de behandeling van de kadernota te kiezen voor een jaar uitstel van de pilot. We willen tijd.

Tijd om beter te kunnen beslissen over de best mogelijke toekomst voor de bieb. Tijd om de vraagstukken die nog open staan te beantwoorden. Hoe gaat het bijvoorbeeld met de voortgang van de huiskamer in Aarle-Rixtel? Wat is de toekomst van multifunctioneel centrum De Dreef als de huidige beheerder met pensioen gaat? We willen ook meer duidelijkheid over de mogelijkheid van wel of geen bibliotheek op school. Vanaf 2025 krijgen gemeenten structureel extra geld voor de bibliotheken van de rijksoverheid, wat betekent dat voor de toekomst van onze bieb? En hebben de kinderen in Laarbeek wel allemaal dezelfde kansen als de fysieke boekencollectie in Aarle-Rixtel verdwijnt?

Genoeg vragen om op te helderen. De tijd die daarvoor nodig is kost geld. Want een jaar uitstel van de pilot betekent een jaar langer de bieb in Aarle-Rixtel in haar huidige vorm openhouden. Gelukkig staat onze gemeente er financieel uitstekend voor. Er is 40.000 euro nodig voor een jaar uitstel, 20.000 is al gereserveerd voor 2024. Wij vragen het college om 20.000 euro extra te reserveren en dat geld kan uit de algemene reserve komen. Donderdag 6 juli stemt de gemeenteraad hierover. De PvdA hoopt op tijd voor goed politiek beraad. We weten niet wat de uitkomst daarvan gaat zijn, maar wel dat de raad dan een goed afgewogen keuze kan maken voor de bieb.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch