Pionieren in de Peel

Door Linda Engels-Strijbosch op 10 april 2024

Begin april was ik als raadslid namens PvdA Laarbeek bij een bijeenkomst met de Peelgemeenten over de dorpenstrategie. We waren met 13 raadsleden uit Laarbeek aanwezig, een betrokken gemeenteraad kun je wel stellen! Het was een verrassende en leuke avond over de zogenaamde schaalsprong: de verwachte groei van banen en huizen in onze regio door de groei van bedrijven als ASML. Het onderwerp staat ook landelijk op de agenda. Zo wil het kabinet met Operatie Beethoven flink investeren in onze Brainport regio.

De Peelgemeenten zijn ook samen aan het nadenken over hoe doen we dat nu, die groei. Het gaat over onze toekomst. Er is een strategie ontwikkeld om op een dynamische manier om te gaan met de opgaven die op ons afkomen. Waar moeten huizen komen, hoe gaan we ons vervoeren in de toekomst, waar kunnen nog bedrijven gebouwd worden? Ik zie het als pionieren in de Peel: we verkennen de ruimte en de mogelijkheden in de regio en maken gezamenlijk afspraken richting de toekomst.

Ik vind het heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in onze regio. Wat betekent dit nou allemaal voor Laarbeek? Met die informatie wil ik de juiste beslissingen kunnen nemen voor onze gemeente. Binnenkort wordt er weer verder gepraat en PvdA Laarbeek is daar weer bij. Wat me van de eerste avond vooral is bijgebleven is dat er in de Peelgemeenten een tekort aan betaalbare kleinere woningen is. Daarvan zijn vooral de jongeren de dupe, ook in Laarbeek. En er is een groot tekort aan seniorenwoningen. Dat kwam ook uit het woonbehoefteonderzoek in onze gemeente. Daartegenover staat dat de voorraad gezinswoningen meer dan voldoende is in alle gemeenten. Bouw die dan ook niet meer, was het advies. Ook dat heb ik goed in mijn oren geknoopt.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch