Ons bezoek aan Brussel

17 april 2024

Op 9 april vergezelde ik een groep Laarbeekse PvdA’ers naar het Europees Parlement in Brussel voor een ontmoeting met Mohammed Chahim, die lid is van het Europees Parlement en een vertegenwoordiger van de partij. De stad verwelkomde ons met een groot aantal diplomatieke missies en mensen gekleed in formele pakken, wat het belang van de plek aangaf. Het Europees Parlement zelf bleek een enorm complex te zijn dat een heel blok in beslag nam. Tussen de vlaggen van de staten voor het gebouw zag ik tot mijn genoegen de Oekraïense vlag – voor mij een herinnering aan de voortdurende strijd in mijn thuisland voor het recht om deel uit te maken van de Europese familie.

De bijeenkomst in een van de vergaderzalen begon met een paar goede grappen die iedereen hielpen ontspannen na de lange reis. Het belangrijkste gespreksonderwerp was het milieu, dat belangrijk en gevoelig is voor Europa als geheel en de Laarbeekse gemeenschap in het bijzonder. Mohammed, lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, sprak ons open en overtuigend toe en beantwoordde talloze vragen van onze groep. Zelfs ik, met mijn beperkte kennis van het Nederlands, begreep het belang van zijn werk.

Onze laatste stop bij het gebouw van het Europees Parlement – en ook de plek die de meeste indruk op me maakte – was de parlementaire kamer waar wetten worden gemaakt en EU-beleid wordt bepaald. Een plek die mensen die het nieuws volgen zeker kennen. Toen we het gebouw verlieten hadden we nog wat tijd over voordat we teruggingen, dus verkende ik een boeiend interactief museum dat de geschiedenis van Europa laat zien, van de oudheid tot de hedendaagse uitdagingen.

Ik ben de Partij van de Arbeid erg dankbaar voor de mogelijkheid om Brussel te bezoeken, dat me deed denken aan mijn geboortestad Odesa met zijn rechte straten omzoomd door esdoorns. Ik schrijf de naam van die het liefst met één s, zoals in het Oekraïens. Ik wil ook Henk, Linda en Hans bedanken dat ze de hele dag aan mijn zijde hebben gestaan. Dit bezoek stelde me niet alleen in staat om te zien hoe een van de machtigste wetgevende organen ter wereld werkt, maar ook om Laarbeek vanuit een ander, politiek perspectief te zien en om geweldige mensen te ontmoeten die het beste willen voor de gemeente en de uitdagingen waar zij voor staat.

Danylo Kuznietsov