Wel of geen sociale huurappartementen in Mariëngaarde in Aarle-Rixtel?
Vorige week kopte het Eindhovens Dagblad nog dat er veel gebouwd wordt in Laarbeek. “Bouwen, bouwen en nog eens bouwen in Laarbeek”. Er worden de komende jaren nog ruim 1100 woningen gebouwd. Maar Aarle-Rixtel komt er bekaaid af, zo stond in hetzelfde artikel. Want het buitengebied van Aarle-Rixtel is van dusdanig waardevol cultuurhistorisch gebied dat uitbreiding bijna onmogelijk is. Op Croy niet, op Opstal niet en richting kanaal ook niet. Dat moeten we ook niet willen, want cultuur, natuur en recreatie heeft een mens ook nodig. En zelfs al zou Laarbeek dit willen, dan zal de provincie dit wel tegenhouden.
In het dorp zelf zijn nog wel mogelijkheden volgens de nota locatiestudie Aarle-Rixtel. Maar van de 11 onderzochte locaties blijken er slechts 2 op korte termijn haalbaar en 2 locaties op middellange termijn. Dat het college hier hard mee aan het werk is mag wel duidelijk zijn. Tegelijkertijd moeten we bij inbreidingslocaties de kanttekening maken dat we Aarle-Rixtel niet dicht bouwen! Er moet ruimte blijven voor plantsoenen en speelruimte voor kinderen. En voor klimaatontwikkeling, regenopvang en biodiversiteit is het belangrijk dat er nog groen en natuur overblijft in het mooie Aarle-Rixtel.
Maar, los van die vier inbreidingslocaties kan er op korte termijn misschien meer! Want de PvdA is van mening dat elke mogelijkheid moet worden aangepakt om het volkshuisvestingsprobleem aan te pakken.
Waar veel behoefte aan is, is sociale huurwoningen, niet alleen voor gezinnen maar ook (steeds meer) voor een of twee persoonshuishoudens. Sinds vorig jaar staat het voormalige klooster Mariëngaarde leeg en de eigenaar heeft een verzoek ingediend om daar 12 huurappartementen van rond de €500,00 te realiseren. Het gebouw blijft dan in zijn glorie bestaan en er kan vrij vlug aan de behoefte voldaan worden om jongeren en starters te huisvesten.
Omdat er met dit plan al een tijdje niks gebeurt, heeft de PvdA-fractie daar schriftelijke vragen over gesteld aan het college. Uit de antwoorden blijkt dat ook het college het een prachtig initiatief vindt, maar dat niet voldaan wordt aan de parkeernorm. Op eigen terrein kunnen er maar 11 parkeerplaatsen gerealiseerd worden en de geldende norm daar is 1,6 parkeerplaats per huurappartement. Afgerond is dat 19 parkeerplaatsen, dus er moeten er nog 8 gerealiseerd woorden! Of die extra plaatsen te realiseren zijn en wie dat gaat betalen is uit het antwoord van het college niet op te maken. Wie dat zou moeten betalen is voor de PvdA wel duidelijk. Om geen precedent te scheppen – uit andere plannen blijkt dat de aanvrager de extra voorzieningen zou moeten betalen – kan het college hier niet in afwijken.
Maar het belangrijkste is wel dat dit plan uit de impasse moet komen omdat dat er behoefte voor is. Dit bleek ook uit de goed bezochte infoavond over woningbouw van het dorpsplatform Aarle-Rixtel van vorig jaar.
Volgende week 2 februari is er een raadsvergadering waarin de PvdA vragen zal stellen over het antwoord van het college. We hopen hiermee boven water te krijgen waar de schoen nu echt wringt en of er een creatieve oplossing mogelijk is!
Hans Strijbosch