Wat voor jaar wordt 2021?

Door Hans Strijbosch op 7 januari 2021

Afgelopen jaar was het jaar van de coronapandemie en van het thuisblijven en thuiswerken. Geen grote evenementen en geen handen schudden. Kortom: de anderhalvemetersamenleving.

Maar, er gloort hoop aan de horizon. Er zijn verschillende vaccins goedgekeurd en daarmee kunnen we in de loop van dit jaar worden ingeënt zodat we hopelijk weer terug kunnen naar het oude normaal. Waar we elkaar weer kunnen ontmoeten en uitgaan, want de horeca en de evenementensector hebben zware tijden. Overheidssteun zal ook in 2021 noodzakelijk blijven zolang er beperkingen zijn!

En, zoals ik al eerder in de raad uitgesproken heb, moeten we ook leren van de coronacrisis. Doordat er meer thuisgewerkt is en er minder vliegbewegingen zijn geweest, is er voor het eerst sinds het klimaatakkoord, in 2020 minder CO2 uitgestoten dan in 2019. En het fileprobleem is ook aanzienlijk minder geworden. Daarom pleit de PvdA Laarbeek om niet meer terug te keren naar het oude normaal, maar naar het nieuwe normaal!

2021 moet ook het jaar worden van meer inzet om de klimaatdoelen te halen, meer duurzame energie opwekken, die vooral voor iedereen betaalbaar moet zijn! Belangrijk hierbij is om ook oudere woningen goed te isoleren. Want wat je bespaart hoef je niet op te wekken.

Want ook in Laarbeek zijn huizen en gebouwen verantwoordelijk voor 40 procent energieverbruik en dragen tot 36 procent bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Eerder heeft de PvdA in de raad een motie ingediend om bestaande (huur)woningen te verduurzamen, maar woningcoöperaties hebben nu eenmaal onvoldoende geld daarvoor. Nu is er in de Europese Unie geld beschikbaar voor die woningisolatie. Uit het Europees herstelfonds kan daardoor het geld terechtkomen bij die mensen in de regio en Laarbeek die dat het meest nodig hebben. Want voor de PvdA is het vanzelfsprekend dat iedereen in een duurzame woning kan leven!

Het tijdelijk vuurwerkverbod heeft zijn vruchten afgeworpen: significant minder overlast en minder vuurwerkslachtoffers en daardoor minder belasting van de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen. Daarom zou 2021 ook voorzichtig het jaar moeten worden voor een blijvend verbod op particulier vuurwerk en dit in handen te stellen aan getrainde vrijwilligers in verenigingsverband, zoals de Nederlandse vuurwerkbond voorstelt. En daar in de dorpen of wijken mooie shows organiseren.

De PvdA Laarbeek wenst jullie in elk geval een prachtig jaar met gezondheid en geluk!

Hans Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek

Hans Strijbosch

Hans Strijbosch

Hans Strijbosch is sinds maart 2024 penningmeester van de PvdA-afdeling Laarbeek. Hij was van 2006 tot 2010 en van 2014 tot 2022 raadslid voor de PvdA in Laarbeek. Na maar liefst 12 jaar raadslid te zijn geweest heeft hij in maart 2022 afscheid genomen van de raad.

Meer over Hans Strijbosch