Sociale en duurzame witgoedactie

Door Dirk-Jan Gloudemans op 7 juni 2023

PvdA Laarbeek staat voor een sociaal en duurzaam Laarbeek. We zijn dan ook blij dat de gemeente gestart is met de witgoedactie ‘Energie voor iedereen’. Via deze actie kunnen mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum energieslurpend witgoed gratis omruilen voor een nieuw, energiezuinig apparaat. In ons verkiezingsprogramma schreven wij al dat we voorstander zijn van projecten voor minimahuishoudens waarmee ze kunnen besparen op energie en tegelijkertijd bij kunnen dragen aan milieuwinst. En dat is precies wat deze actie doet.

Waarom vinden wij dit zo belangrijk? Een oude koelkast, diepvries, wasmachine of droger verbruikt veel energie. Dat merk je direct in hoge energiekosten. Voor inwoners die moeilijk kunnen rondkomen kan het lastig zijn een nieuw apparaat aan te schaffen. Door bijvoorbeeld je koelkast om te ruilen voor een nieuw en energiezuiniger exemplaar gaat het energieverbruik omlaag. Met deze actie snijdt het mes aan twee kanten: minder verbruik is goed voor het klimaat en je bespaart op je energiekosten. Inwoners kunnen ook kiezen voor een infraroodpaneel om zo energie te besparen. Een goede actie dus om energiearmoede tegen te gaan.

De witgoedactie is bedoeld voor Laarbekenaren die niet of moeilijk kunnen rondkomen. Inwoners die in 2022 de eenmalige energietoeslag hebben ontvangen krijgen in juni een brief van de gemeente over de actie. Op 12, 13, 21 en 22 juni kun je in de Huiskamer in Beek en Donk terecht voor meer informatie en hulp bij het aanvragen. Mensen die ook in aanmerking denken te komen voor de actie kunnen contact opnemen met de LEVgroep. PvdA Laarbeek hoopt dat de actie een succes wordt!

Dirk-Jan Gloudemans,
commissielid PvdA Laarbeek

Afbeelding van Tumisu via Pixabay.
Dirk-Jan Gloudemans

Dirk-Jan Gloudemans

Dirk-Jan is commissielid voor de PvdA in de gemeente Laarbeek. Hij is geboren en getogen in Eerde onder de rook van Veghel. Hij studeerde chemie aan de Fontys in Eindhoven. In 1988 kwam hij naar Beek en Donk, trouwde met José en vindt het leven in dit dorp geweldig.

Meer over Dirk-Jan Gloudemans