Gedenkbos, Natuurnetwerk Brabant (commissie ruimtelijk domein 28 okt.)

Door Linda Engels-Strijbosch op 11 november 2020

Het eerste agendapunt van de commissie Ruimtelijk Domein is het gedenkbos. Laarbeek is een groene gemeente en als PvdA kijken we positief naar de plannen rondom het gedenkbos en steunen deze ontwikkeling. Wel hebben we kritische vragen gesteld over de archeologische waarde van het perceel aan de Laarweg waar de herplantingsplicht op uitgevoerd gaat worden. Toezegging is gedaan op archeologisch onderzoek voordat er tot aanplanting wordt overgegaan. Daarnaast zouden we graag inzichtelijk krijgen hoe groot de waardevermindering is als de bestemming van landbouwgrond naar bos verandert. Is het een en ander dan nog wel kostenneutraal? En zijn er kosten voor een omgevingsprocedure? De wethouder belooft dat we de antwoorden tegemoet kunnen zien via de mail. 

Bij het volgende agendapunt zijn we bijgepraat over de zonneparken. Als PvdA hebben we onze zorgen geuit over de beperkte beschikbaarheid van de transportcapaciteit op het energienet. (Dit geldt overigens niet voor particulieren.) We vinden het als PvdA belangrijk dat er goed naar de zonneladder gekeken wordt. Dus eerst de daken vol, zo veel mogelijk natuur en landbouwgrond ontzien. 

Dit brengt ons tot het volgende agendapunt, de bestemmingswijziging van het stukje natuur bij de waterzuiveringsinstallatie. Het betreft hier een voormalige stortplaats van slib, het gebied heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een waardevol natuurterrein met bewoonde dassenburcht. Er is een verzoek gekomen van stichting Middengebied om de bestemming te wijzigen van nutsvoorziening naar natuur, de gemeente ziet geen reden om medewerking te verlenen. Na wat onderzoek blijkt dat precies op dit stukje natuur een zonneweide is gepland. Vergunning is ca 1,5 jaar geleden verleend. Op de kaart van de provincie is alles rondom dit stukje aangewezen als NNB-gebied. Natuurnetwerk Brabant (NNB) is een geheel van met elkaar verbonden natuurgebieden, robuuste natuur en van groot belang voor biodiversiteit. Ook in bredere zin voor Brabantse samenleving en economie. Als PvdA vinden wij het belangrijk dat er medewerking wordt verleend aan alles wat nodig is om het natuurnetwerk te versterken of uit te breiden. Dit is tevens een van de speerpunten van het coalitieakkoord ‘Handen ineen’. 

Het laatste agendapunt van deze avond is de aanpassing van de komgrens tussen Aarle-Rixtel en Beek en Donk. Hier hebben wij geen verdere opmerkingen over behalve waarom dit niet meteen is gebeurd tijdens de herindeling.  

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch