De natuur is van slag

Door Linda Engels-Strijbosch op 2 november 2022

Ik heb genoten van de herfstvakantie, maar het leek wel krokusvakantie. Het is erg zacht voor de tijd van het jaar. We breken record na record. Het was de warmste 28 oktober ooit. Eind oktober tot tien uur ’s avonds zonder jas op het terras? De natuur is overduidelijk van slag. Dit past in de trend van het warmer wordende klimaat zeggen deskundigen. De aarde warmt op omdat we steeds meer broeikasgassen uitstoten. Door de snelle opwarming van de aarde hebben we steeds vaker met extreem weer te maken.

Een alarmerend rapport van de Verenigde Naties over het klimaat kreeg vorige week amper aandacht. Regeringen wereldwijd boeken te weinig vooruitgang in het nemen van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Als we op deze voet doorgaan, dan gaat het niet lukken om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken zoals is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Ook de gemeente speelt een rol in het halen van klimaatdoelen. Bijvoorbeeld door het investeren in duurzame energie en het zorgen voor een groene leefomgeving. En de gemeente kan projecten voor inwoners opzetten om te besparen op energie en bij te dragen aan milieuwinst.

Klimaatactivisten komen met extreme acties om ons te bewegen zuinig op de aarde te zijn. Schilderijen in musea zijn niet veilig en bij talkshows op tv lijmen mensen zich aan de tafel vast. De vraag is: luisteren we voldoende? De PvdA Laarbeek hoopt dat de gemeente luistert naar de alarmbellen voor het klimaat en actie onderneemt. Een betere wereld met minder CO₂-uitstoot en een betere luchtkwaliteit, met geïsoleerde huizen en betaalbare energielasten is niet alleen noodzakelijk maar is ook een prachtig perspectief. Als PvdA willen we niet alleen dat mensen het einde van de maand halen, maar ook dat de mensheid het einde van de eeuw haalt.

Linda Engels-Strijbosch, fractievoorzitter PvdA Laarbeek

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch