Door Linda Engels-Strijbosch op 23 juni 2022

Burgemeesters en veiligheid

Zaterdag heb ik Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, ontmoet. Hij gaf een inspirerende masterclass over lokale veiligheid op de Wibaut-leergang, een opleiding van de PvdA voor gemeenteraadsleden. De portefeuille veiligheid hoort bij de burgemeesters, zij zijn verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Wat indruk had gemaakt op de cursisten was dat Aboutaleb in een gepantserde auto aankwam en vergezeld werd door beveiligers met pistool. De burgemeester als hoeder van de veiligheid die zelf beveiligd wordt! Gelukkig heeft onze burgemeester Frank van der Meijden geen gepantserde wagen en bodyguards nodig.

We leven in een veilige gemeente, maar niet iedereen ervaart dat altijd. Kapotte straatverlichting geeft een onveilig gevoel, een groepje schreeuwende jongeren kan intimiderend zijn. Ook in Laarbeek komen fraude, inbraken en seksueel geweld voor. Daar moet tegen opgetreden worden. De PvdA vindt het belangrijk dat daarnaast de voedingsbodem van criminaliteit weggenomen wordt. Zo moeten we investeren in een toekomstperspectief voor jongeren en voorkomen dat kwetsbare mensen vatbaar zijn voor de verlokkingen van het snelle criminele geld. Deze onderwerpen houd ik als raadslid in de gaten. Want alleen als je je thuis en op straat veilig voelt, kun je jezelf ontplooien en een fijn leven leiden.

De leergang eindigde met een masterclass over ondermijning door Marieke Moorman, burgemeester van Bernheze, en Jan Boelhouwer, waarnemend burgemeester van Waalre. Zij gaven veel voorbeelden van hoe criminelen in Brabant opereren. Ze vertelden over witwaspraktijken in winkels en kapperszaken waar nooit een klant kwam. Over het gevaar van drugslabs in schimmige schuurtjes op het platteland. En ze hadden een duidelijke boodschap die ik graag wil delen. Houd je ogen en oren open en als je iets niet vertrouwt, meld het dan bij de gemeente of de politie. Zo houden we samen met de burgemeester onze gemeente veilig.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch