Zonder water geen later

Door Gäby Vereijken op 23 november 2022

Ik zat te peinzen op het kleinste kamertje in mijn huis. Waar zou mijn boerenkoolstamp van gisteravond nou heengaan? Mijn collega in het waterschap zegt altijd dat humane mest, de boerenkoolstamp die ik gisteren gegeten heb, het minst besproken onderwerp is in de politiek. Dat klopt. We praten in ons land over stikstof, over ammoniak en over wat boeren wel of niet mogen. Dat is heel belangrijk. Maar iedere maand besteden we een gedeelte van ons inkomen aan belasting om te zorgen dat wat we in onze toiletten achterlaten weer schoon in onze rivieren komt. Het waterschap Aa en Maas regelt dat voor ons in de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Aarle-Rixtel en in Dinther.

Het waterschap doet natuurlijk nog veel meer. Maar onze bijdrage aan zo min mogelijk werk in de RWZI en dus zo laag mogelijke kosten voor ons als Laarbeekse burgers is van groot belang. Jaarlijks gaan vele euro’s naar het zuiveren van zaken in het riool die daar echt niet thuishoren. We kunnen daar samen iets aan doen. Gooi geen restjes verf, olie, medicijnen of nog gekker weg in je toilet of in het putje op straat. Zorg met elkaar dat onze regen niet in het riool komt maar in de plantenbakken in de tuin of spoel je toilet ermee door. Wees zuinig op ons water, want zonder water is er geen later!

Laarbeek is de groenste gemeente in Europa, laten we ook op watergebied werken aan een schone leefomgeving. Dat is goed voor het klimaat en voor je portemonnee. In maart 2023 zijn er verkiezingen voor de waterschappen. De gemeente Laarbeek valt onder het waterschap Aa en Maas. Met enige trots laat ik weten dat ik als inwoner van Beek en Donk hiervoor de lijsttrekker mag zijn voor de PvdA.

Gäby Vereijken,
lijsttrekker PvdA Aa en Maas

Foto: Joost Duppen
Gäby Vereijken

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken is in 1972 geboren in Beek en Donk. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Bedrijfskundig Management. Haar politieke interesse ligt bij duurzaamheid en bij sociale onderwerpen als de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Meer over Gäby Vereijken