Zebrapad

Door Linda Engels-Strijbosch op 21 oktober 2021

Op 4 oktober informeerde het Dorpsplatform Aarle-Rixtel inwoners over de herinrichting van het kerkplein in Aarle-Rixtel. Wij waren natuurlijk reuze nieuwsgierig naar de ontwerpschets, het resultaat van een mooie samenwerking van de gemeente Laarbeek, het Dorpsplatform Aarle-Rixtel en de parochie die eigenaar is van het kerkplein.

Dat het kerkplein toe is aan modernisering, daarover is iedereen het wel eens. De landschapsarchitect heeft een ontwerp gemaakt dat recht doet aan alle betrokken partijen. De omwonenden van het kerkplein zijn bij de besprekingen betrokken. Aan de voorwaarden zoals het behoud van de monumentale bomen en hetzelfde aantal parkeerplaatsen is voldaan. Het parkeren zal wel wat meer van de rijvaardigheid van de automobilist verlangen; er zijn maar liefst vijf in- en uitritten, waarbij de auto niet kan keren als het plein vol staat maar achteruit terug moet rijden. Het Dorpsplatform heeft erop aangedrongen de Dorpsstraat te integreren in het kerkplein. Op deze manier hopen ze de snelheid van het verkeer te beperken en de veiligheid te verbeteren. Dit was terug te zien in het getoonde ontwerp; er was geen onderscheid meer te zien tussen de stoep, het fietspad en het rijbaan.

Ook de dagelijkse gebruikers van het trottoir van de Dorpsstraat voor het kerkplein waren op de informatiebijeenkomst aanwezig. Het zijn bezorgde ouders die niet weten hoe zij straks veilig langs het kerkplein kunnen lopen. Want tot hun grote schrik was het zebrapad niet meer ingetekend! En zij moeten straks met kleine kinderen die vaak al een stukje vooruit zijn op een stepje of loopfiets langs al die in- en uitritten zonder duidelijke afbakening van de stoep. Volgens de voorzitter van het dorpsplatform is een zebrapad niet ingetekend omdat een zebrapad slechts schijnveiligheid biedt. Schijnveiligheid? Die ouders – en ik ben ook een van die ouders – willen een plek om veilig over te steken! Er zijn voetgangers die de bescherming van een zebrapad gewoon nodig hebben. Ouderen en schoolgaande kinderen ontneem je die veiligheid als er geen zebrapad is.

Het geeft me veel vertrouwen dat de wethouder heeft toegezegd met de scholen in gesprek te gaan. Bij de raadsvergadering van afgelopen donderdag spraken de jeugdgemeenteraadsleden gelukkig over verkeersveiligheid in de kernen. Meer zebrapaden bij scholen was de nadrukkelijke wens. Hulde voor deze ambitieuze kinderen. Dat maakt me trots en vol vertrouwen!

Goede suggesties kunnen nog meegenomen worden in de uiteindelijke vormgeving van het kerkplein. Dus laat nu van je horen als je het kerkplein veiliger en mooier wilt maken.

Linda Engels-Strijbosch,
PvdA-commissielid Ruimtelijk Domein

Dit stukje is ook verschenen in DeMooiLaarbeekKrant van 21 oktober 2021.

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch