Door Linda Engels-Strijbosch op 8 juni 2022

PvdA stemt tegen bestuursakkoord

Wordt het de komende jaren beter voor de inwoners van Laarbeek? Dat heeft de PvdA zich afgevraagd bij het lezen van het Laarbeekse bestuursakkoord voor 2022-2026. Hoewel er gesproken wordt over de grote woningbouwopgave en het bestrijden van armoede, staan er in het akkoord maar weinig plannen om dit op te lossen. Ook de aanpak van klimaatverandering mag van ons concreter en ambitieuzer. Daarom hebben wij in de afgelopen raadsvergadering tegen het bestuursakkoord van PNL, ABL en DWG gestemd.

Zo worden er geen keuzes gemaakt in de grote woningbouwopgave. Het bestuursakkoord is met name stil als het gaat over het aandeel sociale huurwoningen. Laarbeek zit op 24,9 procent; een inhaalslag is nodig. Op onze vraag of men wil aansluiten bij het landelijke streven om 30 procent van de woningen uit sociale huurwoningen te laten bestaan, zei de fractievoorzitter van PNL dat dat inderdaad het geval is. Met de toevoeging dat het wel een moeilijke weg is. We hopen dat het college hierin echt zijn verantwoordelijkheid neemt.

Nu de kans dat mensen in financiële problemen komen toeneemt, zou de gemeente zich (naast het bieden van een vangnet) moeten richten op armoedepreventie. Maar de enige ‘afspraak’ over het minimabeleid in het bestuursakkoord is extra aandacht voor vroegsignalering bij schulden. Dat vinden wij te mager. Zo pleiten wij als PvdA al jaren voor het oprekken van het criterium om in aanmerking te komen voor minimaregelingen van 110 naar 120% van het sociale minimum. Want we willen dat iedereen kan meedoen in onze samenleving.

De coalitiepartijen lijken zich niet op concrete afspraken vast te willen pinnen, maar ook in onzekere tijden moeten keuzes gemaakt worden. Dat is wat wij missen. We missen het gevoel van urgentie en concrete doelen om de maatschappelijke opgaven aan te pakken. Daarom hebben we tegengestemd. Tegelijkertijd betekent dit dat het akkoord ruimte laat voor nadere invulling. Wij hebben als PvdA-fractie dan ook gezegd dat we graag willen meedenken over wat nodig is om een sociaal en duurzaam Laarbeek voor iedereen te realiseren.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch