Laarbeek schoon, heel gewoon

Door Dirk-Jan Gloudemans op 21 september 2022

Afgelopen zaterdag was het World Cleanup Day. Wereldwijd werd er aandacht gevraagd voor het probleem van zwerfafval. En omdat de PvdA niet alleen een partij is van woorden maar ook van daden, had ik mij aangemeld om mee te helpen. Vol goede moed fietste ik naar de blokhut van scouting Beek en Donk, waar ik hartelijk ontvangen werd door enthousiaste mensen die ook de zaterdagochtend vrij hadden gemaakt om zwerfafval op te gaan ruimen. Ik dacht dat het in Laarbeek wel mee zou vallen met het zwerfvuil. We geven voorlichting op scholen, overal staan prullenbakken en de inwoners zijn milieubewust. Dat moet wel want we wonen in de groenste gemeenste van Europa. Maar na zo’n drie kilometer gewandeld te hebben met een grijper en een vuilniszak was ik één illusie armer en zes vuilniszakken rijker.

Mijn ‘buit’ bestond vooral uit plastic flesjes, plastic bakjes en drankblikjes. Veel verpakkingsmateriaal waar geen statiegeld op zit. Dus in plaats van het terug te brengen gooien mensen dit in de berm. Niet alleen is dit slecht voor het milieu maar soms is het gemaaide bermgras zo vervuild dat het voor composteringsbedrijven niet meer bruikbaar is. Lokaal gaan we niet over statiegeld, maar als PvdA zijn we wel van mening dat de gemeente een belangrijke boodschap kan afgeven. Bijvoorbeeld door bij evenementen het gebruik van wegwerpbekers tegen te gaan en het oplaten van ballonnen te verbieden. Zo voorkom je zwerfafval.

Ik wil het verhaal niet in mineur afsluiten. De verhalen van de vrijwilligers van Laarbeek Schoon die maandelijks een rondje door een van de kernen van Laarbeek lopen zijn hartverwarmend. Als je een keer tijd hebt, doe dan mee. Het is niet alleen blikjes rapen maar je ontmoet enthousiaste mensen en je maakt een mooie wandeling in ons groene Laarbeek. Met natuurlijk als resultaat dat Laarbeek weer schoon is, dat zou volgens mij heel gewoon moeten zijn.

Dirk-Jan Gloudemans,
commissielid PvdA Laarbeek

Dirk-Jan Gloudemans

Dirk-Jan Gloudemans

Dirk-Jan is commissielid voor de PvdA in de gemeente Laarbeek. Hij is geboren en getogen in Eerde onder de rook van Veghel. Hij studeerde chemie aan de Fontys in Eindhoven. In 1988 kwam hij naar Beek en Donk, trouwde met José en vindt het leven in dit dorp geweldig.

Meer over Dirk-Jan Gloudemans