IJspegels aan je neus?

Door Gäby Vereijken op 14 oktober 2021

De gasprijs is voor de winter al tot historische hoogte gestegen en steeds meer mensen kunnen hun energierekening niet betalen. Met een mogelijk heel koude winter op komst is het probleem natuurlijk extra groot. Maar liefst drie kwart miljoen huishoudens leeft in energiearmoede. Zij hebben een laag inkomen en hebben hoge energiekosten of wonen in een woning die slecht geïsoleerd is.

Ook in onze dorpen zijn er mensen die de verwarming ieder jaar verder terug moeten draaien of zelfs helemaal uit moeten zetten, simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. TNO heeft recent becijferd dat het in Laarbeek om 6 procent van de huishoudens gaat. Als je woont in een tochtig huurhuis, waar het warm stoken echt niet meer te doen is, en als je allerlei dingen moet laten om de energierekening te kunnen betalen, dan raak je ook in een sociaal isolement.

De prijs van aardgas wordt voor een groot deel bepaald door de overheid. Wij vinden dat je die prijs niet zomaar kunt laten stijgen als je deze kwetsbare huishoudens niet in beeld hebt. De impact op de levens van deze mensen is enorm groot. Heel veel mensen hebben geen buffer om extra kosten op te vangen. Mensen die nu nét rond kunnen komen, kunnen dat volgend jaar waarschijnlijk niet meer.

Gemeenten krijgen hun geld van het rijk, zo ook Laarbeek, en daar waar mogelijk besteedt de gemeente zoveel mogelijk aan armoedebestrijding. Maar dat is niet genoeg. Als PvdA Laarbeek hopen we dat het nieuwe kabinet meer geld vrijmaakt om armoede te bestrijden. Als het geld eerlijker verdeeld wordt, via bijvoorbeeld de bijstand en het verhogen van de lagere inkomens, dan zou energiearmoede niet zo’n groot probleem zijn. We zijn benieuwd welke ideeën de overheid heeft om iets aan de energieprijzen te doen.

Maar op kleine schaal kunnen we ook oplossingen bedenken om het betaalbaar te houden. Zo leende ik afgelopen zomer een apparaatje waarmee ik kon zien hoeveel mijn oude koelkast en mijn oude wasmachine aan stroom verbruikte, ik schrok ervan. Een huishouden in armoede zou veel geld kunnen besparen en veel levenskwaliteit kunnen winnen als ze oud en energieslurpend witgoed konden vervangen door energiezuinige varianten. Wij broeden alvast op maatregelen om mensen met lage inkomens in Laarbeek te helpen om hun energierekening omlaag te krijgen.

Gäby Vereijken,
afdelingsvoorzitter PvdA Laarbeek

Dit stukje is ook verschenen in DeMooiLaarbeekKrant van 14 oktober 2021.

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken is in 1972 geboren in Beek en Donk. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Bedrijfskundig Management. Haar politieke interesse ligt bij duurzaamheid en bij sociale onderwerpen als de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Meer over Gäby Vereijken