Een beetje geluk

Door Dirk-Jan Gloudemans op 9 november 2022

Af en toe heb je een beetje geluk. In 2012 had ons gezin de mogelijkheid om zonnepanelen op ons huis te leggen. Met de toenmalige stroomprijs zou het tot 2022 duren om de zonnepanelen terug te verdienen. Maar omdat de rente bij de bank bijna nul was, levert deze uitgave ons nu zelfs wat rendement op. Voor stroom hoef ik niet te betalen omdat ik mag salderen, door de overcapaciteit kan ik mijn huis gedeeltelijk elektrisch verwarmen en toevallig sloot ik in 2020 een voordelig driejarig energiecontract af. Ik heb dus een beetje geluk in de energiecrisis. Voor zeer veel mensen pakt de energiecrisis echter anders uit. Zij kijken met stijgende zorgen naar de stijgende energierekening. Dit kan zorgen voor stress en zelfs gezondheidsproblemen. De bestaanszekerheid van mensen is in het geding.

Een van de maatregelen die het kabinet neemt is dat alle huishoudens in november en december een compensatie van 190 euro krijgen op de energierekening, in totaal 380 euro dus. Voor ons gezin is dat een onnodig cadeautje gezien de geschetste situatie. Als gezin besloten we onmiddellijk dat dat geld een betere plaats verdient dan bij ons in de portemonnee en wij gaan onze 380 euro dan ook een betere bestemming geven. Ik hoop dat mensen die het kunnen missen erover na willen denken om hun energiecompensatie te schenken aan een goed doel. Of misschien ken je wel een gezin waarvoor dit een warm gebaar in kille tijden zou zijn. Laarbeek heeft zo’n 400 gezinnen die moeten rondkomen van een laag inkomen. Dus in elke straat woont wel iemand die ook een beetje geluk kan gebruiken.

Nog liever ziet PvdA Laarbeek dat bestaanszekerheid niet van geluk afhangt; we willen van meet af aan inzetten op een samenleving zonder ongelijkheid. In de gemeenteraad zetten wij ons dan ook in voor een samenleving waarin inwoners minder kans hebben om in armoede te geraken, waarin we mensen met financiële problemen goed helpen en waarin een duurzaam huis voor iedereen bereikbaar is.

Dirk-Jan Gloudemans,
commissielid PvdA Laarbeek

 

Dirk-Jan Gloudemans

Dirk-Jan Gloudemans

Dirk-Jan is commissielid voor de PvdA in de gemeente Laarbeek. Hij is geboren en getogen in Eerde onder de rook van Veghel. Hij studeerde chemie aan de Fontys in Eindhoven. In 1988 kwam hij naar Beek en Donk, trouwde met José en vindt het leven in dit dorp geweldig.

Meer over Dirk-Jan Gloudemans