De toekomst van onze democratie

Door Linda Engels-Strijbosch op 26 oktober 2022

Het is belangrijk om kinderen te betrekken bij de politiek en hun mening te horen over belangrijke onderwerpen. Maar hoe doe je dat? Kinderen en jongeren hebben een mening over tal van onderwerpen. Een mening die gehoord moet worden, waar iets mee gedaan moet worden. Hoe gaaf is het dan dat wij in Laarbeek naar hun stem luisteren en hen actief betrekken bij het maken van beleid? Dat doen we met een jeugdgemeenteraad en een jeugdburgemeester. Ik vind dat heel gaaf! De politiek neemt namelijk belangrijke beslissingen die ook kinderen aangaan. En de kinderen leren zo meedenken over de wereld om hen heen. Zij weten heel goed wat ze belangrijk vinden en ze willen zich graag inzetten om hun idealen te bereiken.

Op 12 oktober is de nieuwe jeugdgemeenteraad geïnstalleerd. De raad bestaat uit kinderen van groep 7 en 8 van de verschillende Laarbeekse basisscholen die via heuse verkiezingen zijn gekozen. De jeugdgemeenteraad vergadert in de raadzaal van het gemeentehuis. De leden komen met leuke ideeën of met problemen die ze willen oplossen. Ze kiezen gezamenlijk een onderwerp en kijken in werkgroepjes hoe ze een bepaald plan kunnen uitvoeren. De PvdA vindt het belangrijk dat kinderen al jong kennismaken met politiek. Niet alleen in de praktijk van de jeugdgemeenteraad, maar ook via het onderwijs leren kinderen hun mening geven en naar elkaar luisteren. Kinderen zijn de toekomst van onze democratie.

Er is ook een nieuwe jeugdburgemeester gekozen. Zij ondersteunt de burgemeester op belangrijke momenten zoals de intocht van Sinterklaas, de sleuteloverdracht van carnaval en bij dodenherdenking. Voor de derde keer is de jeugdburgemeester een jongedame; volgens de ‘echte’ burgemeester is het dan ook een geëmancipeerd beroep. Bij de installatie zat de zaal vol met trotse papa’s en mama’s, nog trotsere opa’s en oma’s en met broertjes, zusjes, ooms en tantes. Als politica put ik inspiratie uit deze maatschappelijk betrokken kinderen, uit hun passie en creativiteit, en ik vind dat we serieus naar hun mening moeten luisteren. Ik kijk daarom uit naar de eerste ontmoeting van de ‘grote raad’ met de nieuwe jeugdgemeenteraad op 3 november.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch

Linda Engels-Strijbosch is sinds maart 2022 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA Laarbeek. Ze woont in Aarle-Rixtel waar ze ook geboren en getogen is. Ze heeft aan de Fontys Hogeschool de opleiding Vastgoed en Makelaardij afgerond en ze heeft een jaar in Australië en Nieuw-Zeeland rondgereisd.

Meer over Linda Engels-Strijbosch