De kloof tussen arm en rijk

Door Gäby Vereijken op 16 maart 2023

Campagnetijd, de tijd waarin ik meer op straat te vinden ben. De periode dat ik bij mensen aanbel omdat ik iets te brengen heb. Afgelopen zaterdag liepen we weer een paar straten. Met flyers vol informatie en tassen vol ledlampen. We kozen voor ‘mijn’ buurt, de buurt waar ik 50 jaar geleden het levenslicht zag. Ik speelde er, klom in bomen, maakte vrienden en ging er pas weg toen ik volwassen was. Straten die ik ken als mijn broekzak, die in 30 jaar toch niet zo veel veranderd kunnen zijn. En dat klopt! In de huizen, een mix van sociale woningbouw en koophuizen, wonen ze nog, de ouders van mijn jeugdvrienden, vaak de 80 al gepasseerd, in huizen die goed onderhouden zijn, want daar had men toen nog geld voor. De blik van herkenning als ik aanbel en het hartelijke praatje. Ja, ze gaan stemmen! En nee, echt niet allemaal op de PvdA. Tussen de oudjes door wonen andere mensen, jongere mensen, die een andere start krijgen op de woningmarkt. Al flyerend kijken we elkaar soms aan, er hangen lakens voor ramen, stickers, verwaarloosde voortuinen. Deuren worden geopend door kinderen die hun ouders helpen met de taal. Het is fijn om met mensen in gesprek te gaan en we merken dat we soms dichter bij elkaar staan dan we denken, als we maar met elkaar blijven praten. Maar we voelen ook de kloof tussen arm en rijk en daar schrokken we ook afgelopen zaterdag weer van.

Dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer weten we allemaal. Cijfers van vorige week laten zien dat 6 op de 10 huishoudens financieel ongezond of kwetsbaar zijn en dat het aantal mensen dat in armoede leeft volgend jaar kan stijgen naar 1 miljoen. Dat is een gevolg van de keuzes die de politiek de afgelopen jaren heeft gemaakt. Dat kan en moet anders is het geluid dat u al tijden van de PvdA Laarbeek hoort. Ik geloof dat niet de armoederegelingen dit probleem oplossen, maar dat de politiek ervoor moet zorgen dat iedereen bestaanszekerheid heeft. Dat mensen rond kunnen komen van het inkomen dat ze hebben.

Als u dit leest zijn de verkiezingen geweest. Ik hoop dat u gekozen heeft voor een eerlijk en sociaal beleid voor onze provincie. Wij gaan in Laarbeek de komende tijd in ieder geval vol energie aan de slag om te zorgen voor een waardig en zeker bestaan voor iedereen.

Gäby Vereijken,
voorzitter PvdA Laarbeek

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken is in 1972 geboren in Beek en Donk. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Bedrijfskundig Management. Haar politieke interesse ligt bij duurzaamheid en bij sociale onderwerpen als de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Meer over Gäby Vereijken