Pasgeleden liep ik langs de Aa bij landgoed Eyckenlust. Afgelopen winter zei ik nog: “De Aa staat hoog”. Door het hoge waterpeil was de Aa op veel plekken buiten haar oevers getreden en ook in Laarbeek was er wateroverlast, vooral Mariahout was kletsnat. Afgelopen vrijdag keken we met het streekpanel Beneden Aa van waterschap Aa en Maas terug op die wateroverlast. Het jaar 2023 was het natste jaar sinds 1906 en de extreme neerslag eind van het jaar zorgde voor zoveel wateroverlast dat zelfs een crisisteam werd opgericht en bijzondere maatregelen nodig waren om te zorgen dat de mensen in onze regio geen natte voeten kregen. Zo werd er extra water afgevoerd naar de Zuid-Willemsvaart en liet het waterschap eind december waterberging Ham-Havelte bij Veghel vollopen en begin januari de waterberging Diesdonk in Asten. Heel spannend, want die waterbergingsgebieden waren nog niet eerder gebruikt. Gelukkig is het door hard werken van de waterschappers – petje af! – goed afgelopen.
Maar het waterschap is continu bezig met het reguleren van het waterpeil. Zo willen de boeren nu graag weer het land op en daarvoor moet het waterpeil wat omlaag. Maar als er dan een te lange droge periode komt, is er een kans dat het te droog wordt. Het is dus altijd schipperen om de kerk in het midden te houden, zoals Peter van Dijk van het dagelijks bestuur van Aa en Maas het afgelopen vrijdag verwoordde. Oftewel, het is een heel gepuzzel om iedereen tevreden te stellen.
Bovendien moeten we ons door klimaatverandering erop voorbereiden dat we vaker te maken krijgen met extremen, van langdurige droogte tot hevige regenbuien. De Blauwe Poort Laarbeek is een mooi project waarin onze gemeente samen met het waterschap zorgt voor een klimaatbestendige omgeving. In het gebied de Blauwe Poort bij Beek en Donk is een grote waterberging gerealiseerd en ook de oevers van de beken worden op een natuurvriendelijke manier ingericht om het water meer ruimte te geven. De natuur laat zich niet voorspellen, dus het is goed dat Laarbeek zich als ‘Waterpoort van de Peel’ voorbereidt op de veranderende omstandigheden om te zorgen dat we de kerk in het midden houden. Niet te droog en niet te nat.
Renee Coolen,
commissielid PvdA Laarbeek en streekpanellid Beneden Aa