Door Gäby Vereijken op 23 februari 2022

Maak Laarbeek weer groen

Een flinke storm raasde afgelopen week over onze dorpen, echt weer om binnen wat te lezen. Je met politiek bezighouden betekent vaak ook een berg aan verslagen en plannen doornemen. Ik lees de Natuurmonitor 2021. Hierin staat hoe het met de natuur in Laarbeek gesteld is. Hoe is het met de kwaliteit van beken, vennen, bermen, bossen, natuurgebieden, maar ook met de natuurwaarde van de bebouwde kom en van de agrarische gebieden?

Het is behoorlijk schrikken. Er zijn minder vissen, minder zwaluwen, nog steeds te weinig belangrijke planten en de natuurwaarde van onze bossen daalt. Daar waar de biodiversiteit stijgt, bijvoorbeeld bij de bijzondere natuurgebieden, is het een stijging van matig naar redelijk. Een groot deel van onze gemeente bestaat uit agrarisch gebied, ook hier gaat de natuurwaarde gestaag achteruit!

Gelukkig heeft het rapport ook lichtpuntjes. Als de gemeente actie onderneemt, dan zie je voorzichtig vooruitgang. Zo zorgt goed maaibeheer voor iets meer vlinders, maar een keer een foutje en het is weer tenietgedaan. Een wand voor oeverzwaluwen is succesvol, totdat deze instort en niet hersteld wordt.

Kunnen we het tij nog keren? Als PvdA Laarbeek zijn we ervan overtuigd dat dit kan en dat het moet! Toen ik de aanbevelingen uit het rapport las, dacht ik ‘hé, dat lijkt wel op ons verkiezingsprogramma’. Wij gaan voor natuurinclusieve en biologische landbouw. We willen minder gewasbeschermingsmiddelen, minder mestgif en minder stikstofuitstoot. Water vasthouden voor droge periodes is positief voor de visstand. Bij bouwen in de bebouwde kom moet meer aandacht zijn voor vogels en natuur.

Het is een flinke klus om Laarbeek weer de groene gemeente te maken die we zo graag willen zijn. Zorg jij met ons mee voor een betere leefomgeving? Stem sociaal. Kies PvdA.

Gäby Vereijken

Dit stukje is ook verschenen in DeMooiLaarbeekKrant van 24 februari 2022.
Foto: Joost Duppen.

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken is in 1972 geboren in Beek en Donk. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Bedrijfskundig Management. Haar politieke interesse ligt bij duurzaamheid en bij sociale onderwerpen als de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Meer over Gäby Vereijken