Liever een socialere begroting

16 november 2022

Vorige week is de begroting besproken in de gemeenteraadsvergadering. Dat klinkt misschien saai, maar het is heel belangrijk. In een begroting bepaal je waar je als Laarbeek je geld aan uitgeeft. En wat je daarmee kunt oplossen voor de inwoners van Laarbeek. Dat is belangrijk op dit moment, want er is nogal wat aan de hand. Er is woningnood en we zien dat veel mensen het moeilijk hebben omdat de kosten van levensonderhoud de pan uit rijzen.

Een belangrijk onderwerp voor de PvdA tijdens deze begroting is de bouw van de juiste woningen. Al jaren hebben we een achterstand in het aantal sociale huurwoningen. Ook betaalbare huizen, levensloopbestendig en woningen voor jongeren moeten volgens ons volop gebouwd worden. Als gemeente kun je hierop sturen. Door bijvoorbeeld de grondprijs voor de sociale huurwoningen niet te verhogen. Zo wordt het aantrekkelijker om dit soort woningen te bouwen. Helaas volgt het college niet ons voorstel om die grondprijs gelijk te houden, maar wordt ze marktconform verhoogd. Dat vinden wij geen goede keuze.

Voor minimavoorzieningen zoals de Super Sociaal en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen kom je in Laarbeek in aanmerking als je op maximaal 110 procent van de bijstandsnorm zit. In omliggende gemeenten liggen deze percentages soms hoger. Helmond gaat bijvoorbeeld naar 130 procent en Gemert-Bakel heeft besloten naar 120 procent te gaan. Als PvdA vinden wij het belangrijk dat mensen die het (even) moeilijk hebben over voldoende mogelijkheden beschikken zodat ze niet in armoede raken. Dat kan door de minimaregelingen toegankelijk te maken voor een grotere groep mensen. Hier maken wij ons als PvdA al jaren hard voor. In ons verzoek hiervoor werden we gesteund door het CDA en Ouderen Appèl, maar helaas dachten de coalitiepartijen er anders over.

De begroting van Laarbeek zet stappen in de goede richting om het voor onze inwoners beter te maken. Wij zagen liever een socialere begroting en hebben daarvoor verschillende voorstellen gedaan. Want in kille tijden moeten mensen kunnen rekenen op een warme overheid.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek