Voor het bouwen van huizen bestaan duurzamere alternatieven dan het bouwen met traditionele materialen als bakstenen, staal en beton. Bijvoorbeeld door materialen als hout, bamboe, stro, vlas of hennep te gebruiken. Die plantaardige bouwmaterialen zijn binnen 100 jaar hernieuwbaar. Dat betekent dat het materiaal na het oogsten in minder dan 100 jaar terug kan groeien. Huizen van hout zijn dus minder belastend voor de planeet dan huizen van steen. Want de materialen zijn onuitputtelijk en dragen bij aan CO₂-reductie. In tegenstelling tot de hoge CO₂-uitstoot bij de productie van baksteen en beton, haalt hout tijdens de groei juist CO₂ uit de lucht en in een houten balk in huis is de CO₂ voor altijd opgeslagen.
Laarbeek gaat gelukkig ook aan de slag met duurzaam bouwen. Het college heeft binnen de Metropoolregio Eindhoven afspraken gemaakt om het zogenaamde ‘biobased’ bouwen te stimuleren, oftewel bouwen met hernieuwbare, plantaardige materialen. PvdA Laarbeek vindt dat een goede ontwikkeling, complimenten zijn gemaakt richting het college. Al in 2019 hielden wij in de gemeenteraad een vurig pleidooi voor deze duurzame manier van bouwen en nu is het eindelijk zover. Het is een aanlokkelijk perspectief: het realiseren van de vele woningen die in onze regio nodig zijn en tegelijkertijd bijdragen aan het verlagen van onze ecologische voetafdruk.
Biobased bouwen biedt ook kansen voor het landelijk gebied. Het verbouwen van biobased gewassen kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor boeren. Er zijn al mooie voorbeelden in de Peel. Zo kunnen boeren met hun gewasteelt bijdragen aan meer biodiversiteit en een betere luchtkwaliteit. Duurzaam bouwen, een gezond verdienmodel voor boeren en een gezondere leefomgeving voor onze inwoners, daar worden we als PvdA blij van. We kijken uit naar de concrete stappen die de betrokken gemeenten, bouwers en boeren gaan zetten.
Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek