Dag buurman,

Door Gäby Vereijken op 16 december 2021

Dag buurvrouw, riep de buurman gisteren, nog half slapend keek ik hem aan.
Dag buurman, zei ik terug. Koud hè vandaag.
We stapten allebei snel in onze auto en gingen op pad.

Een gesprekje zoals we wel vaker hebben, soms bij het weggaan, soms bij het buitenzetten van de vuilnisbak. Echt contact hebben we niet, hij heet Sjaak geloof ik, maar het kan ook Jacques zijn. Sinds het overlijden van zijn vrouw een paar jaar geleden, woont hij alleen in het grote huis. Hij heeft geen kinderen denk ik, ik zie ze tenminste nooit. Sowieso komt er niet vaak iemand op bezoek. Ik heb geen last van hem, nooit harde muziek of feestjes. Af en toe wat geklus buiten in zijn tuin. Een prima buurman.

Zo aan het einde van het jaar zie ik de tv-spotjes over eenzaamheid. Ken ik iemand die eenzaam is? Ik weet het eigenlijk niet, zou mijn buurman eenzaam zijn?

In Laarbeek is 37 procent van de volwassenen en 43 procent van de ouderen eenzaam. Gevoelens van eenzaamheid beginnen vaak al op jonge leeftijd. In Laarbeek zijn naar schatting zo’n 20 jongeren zeer ernstig eenzaam. Wie eenzaam is ervaart een slechte kwaliteit van leven en ervaart sneller lichamelijke gezondheidsklachten en beperkingen bij het dagelijks functioneren. Gelukkig hebben we in Laarbeek mooie plannen om eenzaamheid aan te pakken. Kijk maar eens op www.laarbeekvoorelkaar.nl of besluit net als ik dat als je de volgende keer de buurman tegenkomt je een gesprekje aanknoopt om hem te vragen hoe het echt met hem gaat.

Mijn naam is Gäby Vereijken. Ik ben nummer 2 op de kandidatenlijst voor de PvdA Laarbeek bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik maak me sterk voor een sociaal Laarbeek, voor een samenleving waarin we naar elkaar omzien.

Dit stukje is ook verschenen in DeMooiLaarbeekKrant van 16 december 2021.
Foto: Joost Duppen.

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken is in 1972 geboren in Beek en Donk. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Bedrijfskundig Management. Haar politieke interesse ligt bij duurzaamheid en bij sociale onderwerpen als de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Meer over Gäby Vereijken