Vorige week werd ik uitgenodigd om mee te gaan naar een lezing van Eva Rovers over burgerberaden. Ik had er wel eens van gehoord en was erg benieuwd. In een burgerberaad buigt een groep inwoners zich op verzoek van een gemeente of andere overheid over een actueel maatschappelijk probleem. De groep wordt via loting samengesteld en is daardoor divers en onafhankelijk. De deelnemers laten zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen en beraden zich dan over oplossingen die het gemeenschappelijk welzijn dienen. Bij deze vorm van overleg gaat het er niet om anderen te overtuigen van jouw mening, maar om te zoeken naar een gezamenlijk perspectief en van daaruit oplossingen te bedenken. Geen debat, maar dialoog. Geen meningenoorlog, maar naar elkaar luisteren. Met als uitkomst adviezen waar politici ook echt wat mee doen. In meerdere landen hebben burgers op deze manier bijvoorbeeld aanbevelingen gedaan voor klimaatbeleid. Op gemeentelijk niveau bogen inwoners van Enschede zich in een burgerberaad over het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. En inwoners van Zeist spraken over de bezuinigingen die nodig waren om de gemeentelijke begroting op orde te krijgen.
Dat klinkt fantastisch, ik denk meteen aan Laarbeek. Kennis en ervaring van onze inwoners zijn ook in onze gemeente belangrijk voor het te lijf gaan van complexe problemen. Dat bewustzijn moet niet alleen bij politici doordringen, maar ook bij burgers zelf. Veel mensen zijn gaan geloven dat hun macht niet verder reikt dan het stemhokje of onze portemonnee. Maar iedereen heeft wensen, dromen, twijfels, levenservaring en ideeën. Precies daarmee kunnen inwoners de politiek helpen.
Ook in Laarbeek kunnen burgers invloed uitoefenen op het gemeentebestuur. Zo kunnen inwoners inspreken in commissievergaderingen en werkt de gemeente sinds kort met beeldvormende avonden waarop inwoners mee kunnen praten over een bepaald onderwerp. Ik moedig alle Laarbeekenaren aan om mee te denken, mee te praten en mee te beslissen over de toekomst. Dat is een verrijking van de democratie. We hebben in Laarbeek nog geen ervaring met een burgerberaad, maar het kan een middel zijn om problemen op te lossen die politiek gepolariseerd zijn geraakt. Het zorgt er bovendien voor dat naar een dwarsdoorsnede van de gemeente geluisterd wordt en niet alleen naar wie er het hardst roept. De onderwerpen kunnen ook door burgers bepaald worden. Waar zou het eerste Laarbeekse burgerberaad over gaan?
Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek