Biologisch?

Door Gäby Vereijken op 24 maart 2022

Zaterdagmiddag, de laatste zaterdag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na een intensieve campagne is de PvdA net als de meeste andere partijen zichtbaar in onze kernen. Aan het eind van de middag schakelen we af. De campagne zit erop, het is aan de kiezer.

Plots gaat mijn telefoon, ‘We zijn landelijk nieuws! Let op, het kan wel eens pittig worden’. Ik kijk naar de apps die binnenkomen, de mailtjes, doorgestuurde Twitterberichten… In de drukte van de campagne hebben we bij het aanleveren van de info voor de stemwijzer gezegd dat agrarische bedrijven die geen biologische landbouw toepassen niet in Laarbeek horen. Het staat niet in ons verkiezingsprogramma en we denken er ook genuanceerder over dan die paar woorden. Maar het kwaad was geschied. De media hadden het overgenomen.

Gelukkig woon ik in Laarbeek en weten de boeren uit de dorpen ons te vinden. Het zijn boze mailtjes, maar tegelijkertijd ook uitnodigingen om van gedachten te wisselen. Want wat weet ik nou eigenlijk van boeren, laat staan van biologisch. Ik weet dat de aarde alleen goed voor ons kan zorgen als wij goed voor de aarde zorgen.

Terecht zijn onze boeren boos. Want we willen niemand uitsluiten. Boeren werken hard om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Rendabel, want er moet brood op de plank, maar zeker ook met respect voor de aarde om hen heen. Biologisch is een keurmerk, een stempel voor bedrijven. Maar wat zegt het nou eigenlijk? Of, wat zegt het nou eigenlijk niet? Voor de PvdA staat de zorg voor ons milieu voorop.

De afgelopen weken heb ik onze boeren mogen ontmoeten, jong vaak, het bedrijf van hun ouders overgenomen, met goede ideeën voor mens en dier, soms beter dan de regels die worden opgelegd vanuit Den Haag. Met aandacht en kennis produceren ze ons eten en ondertussen moeten ze ook politici overtuigen van hun zorg voor de natuur, voor nu en voor later als zij het bedrijf willen doorgeven.

Ik ben dankbaar dat er soms zaken gebeuren die je laten schrikken, omdat het ruimte geeft voor dialoog. Dankjewel Anton, Heiko, Tanja, Jan, Peter, Truus, Jan R., Toon, Heidi en al die anderen die onvermoeibaar boeren, weer of geen weer, in voor- en tegenspoed, maar altijd met liefde voor hun vak. Laarbeek, dat zijn wij samen. Laten we daarom samen aan de slag gaan om goed te zorgen voor elkaar en voor onze aarde.

Gäby Vereijken,
afdelingsvoorzitter PvdA Laarbeek

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken

Gäby Vereijken is in 1972 geboren in Beek en Donk. Ze studeerde Levensmiddelentechnologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Bedrijfskundig Management. Haar politieke interesse ligt bij duurzaamheid en bij sociale onderwerpen als de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Meer over Gäby Vereijken