MOTIE: vreemd aan de orde van de dag.
Onderwerp: Kinderpardon.
De Raad van de gemeente Laarbeek, in vergadering bijeen op 31 januari 2019.
Constaterende dat:
- Kinderen zijn geworteld als ze minstens vijf jaar als minderjarige in Nederland zijn nadat zij een verblijfsvergunning hebben aangevraagd;
- De meeste van deze kinderen wordt tegengeworpen dat zij en/of hun ouders te weinig hebben meegewerkt aan vertrek, het zogenaamde meewerkcriterium;
- Het meewerkcriterium van het Kinderpardon zo strikt wordt toegepast dat bijna geen enkel geworteld kind nog een Kinderpardon kan krijgen en inmiddels 98% van de aanvragen van een Kinderpardon wordt afgewezen.
Overwegende dat:
- Hierdoor uitzetting dreigt voor kinderen die in Nederland geworteld zijn, naar een land waarvan ze vaak de taal niet eens spreken;
- Het kinderpardon breed wordt gedragen in de samenleving;
- Reeds tientallen gemeenten ons voorgingen in het aannemen van een vergelijkbare motie;
- Het uitzetten van deze gewortelde kinderen naar landen die voor hen vreemd zijn de lokale gemeenschap kan ontwrichten en de ontwikkeling van deze kinderen geweld aandoet.
Verzoekt het college:
- Bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een oplossing voor deze groep kinderen, bijvoorbeeld door versoepeling van het meewerkcriterium van het kinderpardon;
- Deze motie te sturen naar alle gemeenten en de regering en de leden van de Tweede Kamer.
En gaat over tot de orde van de dag.
Fractie PvdA-Laarbeek,
Hans Strijbosch.
Toelichting.
19 januari 2019
Dossier: Kinderpardon Defence for Children.
Het CDA en D66 willen een soepeler kinderpardon en een einde aan de onzekerheid van gewortelde kinderen. Er is daarmee een meerderheid in de Tweede Kamer om het kinderpardon aan te passen. Defence for Children is zeer verheugd over deze ontwikkeling. We hopen dat er snel duidelijkheid komt voor de kinderen en dat tot die tijd geen kind meer wordt uitgezet die hier langer dan vijf jaar is.
De partijen pleiten er voor om het kinderpardon aan te passen omdat er nu bijna geen kind voor in aanmerking komt. Het CDA en D66 hebben zorgvuldig gekeken naar de Schadenota die prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie en twee wetenschappers van de Universiteit Groningen, Elianne Zijlstra en Carla van Os hebben geschreven. Hierin beschrijven de drie wetenschappers wat de onzekerheid, waarin de kinderen leven, met de ontwikkeling van het kind en de hersenen doet. Het rapport is onderschreven door 38 hoogleraren op het terrein van neuropsychologie, (ontwikkelings-)psychologie, psychiatrie, (ortho-) pedagogiek en andere aanverwante vakgebieden. Zij concluderen dat uitzetting van gewortelde kinderen ontoelaatbaar is.
Voorrang voor gezinnen
CDA-Tweede Kamerlid Madeleine Van Toorenburg zegt in het AD dat de staatssecretaris desnoods in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid moet gebruiken om een verblijfsvergunning te verlenen. Het CDA en D66 stellen verder voor om asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang te behandelen. Bovendien moet de capaciteit van immigratiedienst worden uitgebreid. Na afwijzing door de rechter moet direct een helder ‘vertrekplan’ worden opgesteld. ,,Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen,’’ zegt D66-Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen in het AD.
Kinderrechten verankeren in vreemdelingenwet
Attje Kuiken van de PvdA en Bram van Ojik van GroenLinks wijzen daarbij ook via twitter op hun initiatiefwetsvoorstel om kinderrechten te verankeren in de vreemdelingenwet zodat het belang van het kind en een eventuele ontwikkelingsdreiging vanaf het begin meegewogen kan worden.
Erkenning van een recht
Defence for Children heeft goede hoop dat het kind weer centraal komt te staan bij het kinderpardon en juicht het initiatiefwetsvoorstel toe om kinderrechten te verankeren in de wet. Dan is het een erkenning van een recht in plaats van een gunst. Het kinderpardon is de afgelopen jaren een wassen neus gebleken. Er moet nu snel een oplossing komen voor de kinderen en tot die tijd mogen geen kinderen worden uitgezet die hier langer dan vijf jaar zijn.
Brede steun voor deze kinderen
We zien de schade die de dagelijkse onzekerheid toebrengt. De kinderen leven al jaren, soms zelfs meer dan tien jaar, in onzekerheid terwijl ze wel hier naar school gaan, vrienden hebben en op een sport zitten. Al meer dan 150 kinderpardongemeenten vroegen om een oplossing en Tim Hofman van BNN overhandigde al meer dan 250.000 handtekeningen. Nu dringt de boodschap ook door in Den Haag. Deze kinderen horen hier. Ze zijn al thuis!